Hoptimist is een gezelschap van levenslustige, avontuurlijke en vitale 60-plussers met het hart op de juiste plaats. Nadat vorig jaar met een opgeknapte oldtimer bus een weeshuis in Noord-Cyprus werd gesteund, hebben de kameraden de smaak van mobiliserende inzet voor het goede doel flink te pakken. Straks trekken ze met 200 fietsen naar een schooltje in Senegal.

De combinatie van 'hoop' en 'optimisme' tilt de leden van Hoptimist gezwind over de dagelijkse routine van de zestigplusser, bestaande uit babysitten, tv kijken, de krant lezen, winkelen of terrasjes doen.

Met een project voor een goed doel als motor, storten ze zich liever voluit in het leven, om zichzelf te verrijken met nieuwe prikkels, inzichten en verhalen. En die zijn veel waardevoller dan bezit om uit te stallen. Dat is de filosofie van Hoptimist. Niets is voor eeuwig. Slurp dus gretig en lachend van je leven en geniet er maximaal van.

Met Expeditie Noord-Cyprus zetten de kameraden vorig jaar de trend. Met een zelf gerenoveerde oldtimer bus trokken ze van Vorselaar naar Nicosia, om daar persoonlijk 5.000 euro te schenken aan een huis voor kinderopvang. Onderweg deelden ze 1.300 pluchen knuffels en andere gadgets uit aan wezen en behoeftige kinderen in Kroatië en Bulgarije. Dit avontuur voor het goede doel smaakte naar meer.

Het volgende project is 'fietsen voor Senegal'. Hoptimist wil 200 tweedehandsfietsen verzamelen voor 200 kinderen van een schooltje in een achterbuurt van M'bour, zo'n twee uren rijden van de hoofdstad Dakar. Het werd tien jaar geleden gebouwd door de organisatie 'Een hart voor Senegal'.

De meeste van de kinderen moeten tientallen kilometers afleggen om hun schooltje te bereiken. Een tweewieler zou hun dagelijkse tocht veel draaglijker maken. Een tocht die levensbelangrijk is in Senegal. Een kind zonder onderwijs is er kansloos.

Op de Vorselaarse jaarmarkt werden al 103 fietsen verzameld. "Kinderen die enthousiast met hun fietsjes aankwamen en ze mee op onze kar zetten, dat was hét beeld van onze actie", zegt initiatiefnemer Jos Celen ontroerd. "Het was te vergelijken met de knuffels die vorig jaar massaal werden gebracht. Het is deze vorm van sensibilisering die we uitdrukkelijk nastreven met onze initiatieven. We willen iets doen bewegen, mensen bij elkaar brengen en laten nadenken hoe we er voor elkaar kunnen zijn."

Zoals vorig jaar in Cyprus, gaan de avontuurlijk aangelegde leden van Hoptimist hun donatie voor het goede doel persoonlijk overhandigen. "De fietsen worden per container verscheept naar Dakar. Wij vliegen met een tiental mensen achterna. We willen niets schenken waarvan we niet weten waar het uiteindelijk allemaal terecht komt. We hadden trouwens al persoonlijk contact met de gouverneur van Senegal, die hier is geweest. Het was een heel inspirerende en hartelijke ontmoeting, helemaal in de stijl van Hoptimist"

Nog tot eind september worden door fietsen ingezameld. Heb je thuis nog een bruikbare tweewieler, dan kun je contact opnemen met Jos Celen: celensud@gmail.com of 0478 01 71 31. Ook oude en niet meer verkochte tweewielers van fietsenhandelaars worden door Hoptimist in dank aanvaard.